Baiat la Locul lui



V-am mai zis eu candva ca atunci cand ma plictisesc trag cu urechea la ce zic ceilalti. Ei bine, cum drumul pana in minunatul cartier a inceput sa dureze vreo ora gratie traficului de la Academie, de vreo saptamana urechile mele tot prind chestii interesante. De exemplu, si azi si ieri am auzit vorbindu-se despre oameni ‘la locul lor’. Mai intai am asistat la o discutie intre doua doamne de varsta a treia: "Da, bre... si-a platit baiatu chiria, si-a luat galeata, mop, ce trebuie, ce mai. E baiat la locul lui". In seara asta, stateau langa mine in autobuz doi baieti, la vreo 30 de ani fiecare, dar genul care poarta geci de piele, blugi si adidasi (poate asa cred ei ca or sa para putin mai tineri). 

Vorbeau de excursii de mii de euro pe care le au ei in plan pentru Revelion (ce conteaza ca mergeau acasa cu autobuzul) de prieteni de-ai lor si, inevitabil, au ajuns si la capitolul prietene. Unul dintre ei a inceput sa-si descrie iubita printr-un episod pe care il traise recent: "Si i-a zis ala ca e urata, da dupa aia s-a dus la garda sa se planga ca zic bodyguarzii ca e urata. Iti dai seama ca l-a sapat pe tigan, da nici ea n-a mai rezistat. Eu i-am zis ca poate sa se duca sa danseze si in alt club, ca nu-i capat de tara, numai la ... sa nu se duca. Am auzit eu ce se intampla acolo si am fost si eu de cateva. Vai... E ea rea de gura, asa, dar e fata la locul ei". La care celalalt ce credeti ca zice? "Eh, asta e bine".

In concluzie, daca ai mop si galeata si ti-ai platit chiria e ok, esti baiat la locul tau? Daca, in ciuda ocupatiei si a obiceiurilor, ai cateva calitati care ti-au facut rost de un barbat in geaca de piele, inseamna ca esti fata la locul tau? Sigur, fata la locul ei si baiatul la locul lui despre care v-am povestit sunt forme ale unor intelesuri diferite ale acestei expresii. El e un baiat la fel de la locul lui ca Gigelul pe care il mai pomenim noi din cand in cand, nu-si gaseste de munca, e urat, e lenes, fug fetele de el ca dracul de tamaie si banii si mai rau, dar e baiat la locul lui, iar ea este Gigica de care ne mai amintim cand trimitem mesaje de Sarbatori, abia a terminat liceul, umbla cu toti dubiosii, dar in sinea ei, undeva adanc, e fata la locul ei. Ce ne face sa fim baieti (si fete) la locul lor? De ce sunt altii baieti "la locul lor"? A zis cineva despre tine exact expresia asta, e "la locul lui/ei"?